18 en ouder

18 jaar en ouder

De kwalificatieplicht stopt als iemand achttien is, maar een diploma halen is natuurlijk altijd verstandig. Tot een jongere 23 is geworden, heeft de gemeente de taak een jongere naar opleiding of werk te begeleiden. Jongeren die een uitkering aanvragen, worden verplicht om te gaan werken of naar school te gaan. Dit heet een leerwerktraject.

Persoonlijk plan

De meeste gemeenten maken voor iedere jongere een persoonlijk plan. Vaak is er een trainingscentrum waar iemand werkervaring kan opdoen. Er zijn psychologen en andere begeleiders die helpen met sociale vaardigheden. Soms kan er ook worden gesport. Uiteindelijk moet iedereen aan het werk of naar school.

Uitzonderingen op de kwalificatieplicht

Niet iedereen kan een havo-, vwo- of mbo-2-diploma halen. Sommige jongeren leren nou eenmaal heel moeilijk of zijn bijvoorbeeld meervoudig gehandicapt. Die jongeren kunnen een vrijstelling krijgen van de kwalificatieplicht.  Of ze volgen een programma dat past bij hun niveau.

Meer weten?
Op leerplicht.net en Schoolwerkt en Jong 030 is uitgebreide informatie te vinden.

Deze site gaat vanaf eind september offline. Voor vragen hierover of over content op deze site, kun je contact opnemen via het

contactformulier.
+