Studie- en beroepskeuze

Studie- en beroepskeuze testen

Leerlingen kunnen een keuzetest maken om te kijken welke studie of beroep goed past. Voordat je een studie kiest, is het belangrijk erachter te komen wie je als persoon bent. Wat vindt je interessant, leuk om te doen, en wat wordt er verwacht in een toekomstige baan? Elke middelbare school heeft een decaan of mentor die leerlingen helpt bij het maken van een goede studiekeuze.

Een beroepskeuzetest is een goede optie om te kijken welk beroep goed past. Meerdere studies kunnen je voorbereiden op een beroep, dus is het verstandig erachter te komen wat iemand later wil worden. Een voorbeeld van een beroepskeuzetest is keuzetest.carrieretijger.nl. Een andere is www.qompas.nl (niet gratis). Deze website bevat veel informatie, met o.a. een aantal tests. Hierbij zit een interessetest, een studiekeuzetest en een beroepskeuzetest. De grootte van de opleiding of de werkwijze is ook van belang bij de keuze voor een studie. Hbo-opleidingen hebben een meer praktische werkwijze,  de universiteit is meer theoretisch. Het is altijd verstandig om de open dagen te bezoeken of een dagje mee te lopen met een student.

Meer weten?

Op studiekeuze123 is het mogelijk om universiteiten en hogescholen met elkaar te vergelijken en is informatie te vinden over baankansen, startsalaris enzovoort. De Studiegids en Keuzegids is bij de schooldecaan te vinden, of bij de service-/studie- of informatiecentra van de universiteiten en hogescholen.

Deze site gaat vanaf eind september offline. Voor vragen hierover of over content op deze site, kun je contact opnemen via het

contactformulier.
+