Respect is een hele klus

Respect is nog een hele klus

Maandag 9 november opende de Utrechtse burgemeester Jan van Zanen als ambassadeur de landelijke ‘Week van Respect’ op het Grafisch Lyceum Utrecht. Voor honderdvijftig leerlingen hield de burgemeester een gastlezing over het thema respect. Door leerlingen uit te nodigen hun meningen en ervaringen te delen, wist hij de zaal te boeien en bij het thema te betrekken. “Respect is nog een hele klus”, zei de burgemeester samenvattend over het feit dat respect actie vereist van twee kanten en niet iets is dat simpelweg afgedwongen kan worden.

Zo ging de burgemeester aan de hand van verschillende voorbeelden na hoe leerlingen uit de zaal dachten over eigendom en lichamelijke veiligheid. Hij zocht met leerlingen de grenzen op van respect en hoe je op een respectvolle manier kunt laten weten dat je het ergens niet mee eens bent. Mensen raken ergens emotioneel bij betrokken omdat het ze aangaat. Zo zei de burgemeester: “Joelen mag, maar hoe voorkom je nu dat het erger wordt?” Verder vroeg hij leerlingen welke andere woorden ze konden noemen die samenhangen met respect. ‘Behulpzaam zijn’, ‘gelijkheid’ en ‘fair-play’ werden genoemd.

Eén leerling zei ten aanzien van de demonstraties in het afgelopen weekend: “Mensen moeten kunnen demonstreren, maar dit tolereren is niet hetzelfde als respecteren. Er moet een grens zijn aan wat je kunt roepen.” Deze leerling liet zien hoe je op een heldere, respectvolle wijze je mening kunt geven over iets waar je het niet mee eens bent. Dit was dan ook een kernboodschap uit de les: “Niet erbovenop springen, maar denk na bij wat je zegt.”